Nyttige tips når du skal selge bilen din

”Jeg skal selge bilen min, men vet ikke om jeg tør å selge bil privat”.  Mange tenker slik, men det trenger ikke være skummelt eller farlig å selge bil. Men det er noen feller man bør unngå. Det tryggeste vil alltid være å forholde seg til en seriøs bruktbilforhandler.

Hvem har vel ikke hørt historier om folk som har fått problemer og ubehageligheter etter å ha solgt bilen sin, privat eller til useriøse bilforhandlere.

Det er kjedelig å erfare at kjøperen ikke omregistrerer bilen men kjører med den med ditt vognkort og kanskje også din forsikring.  I mange tilfeller selges også bilen til tredjemann – fremdeles registrert i tidligere eiers navn. Noen har fått tilsendt fartsbøter, parkeringsbøter, og bompengekrav etc. som ny eier har pådratt seg.

På internett kan man ofte se biler som står til salgs med skiltene på, fremdeles registrert på tidligere eier. I andre tilfeller er det avskiltingsbegjæring på bilen som følge av manglende omregistrering, manglende forsikring e.l.

Enkelte driver forretning med kjøp og salg av biler uten engang å ha prøveskilter (røde årsprøvekjennemerker). De lar heller kjøperne prøve bilene med originalskiltene, til tross for at det ikke er forsikring på bilen. Hva om du skulle komme ut for et uhell med en slik bil under prøvekjøring ?

Seriøse bilforretninger har prøveskilter med forsikring.

Under ”Bil ønskes kjøpt” finner man ofte telefonnummer som er ”reservert mot nummeropplysning”. Jeg anbefaler å kontakte biloppkjøpere som står frem med fullt navn.

Noen useriøse bilforhandlere ber deg til og med om en ”åpen salgsmelding”. D.v.s. at du skriver under som selger.  Kjøperen underskriver ikke salgsmeldingen eller  vognkort del 2, men venter til bilen er videresolgt. Ny eier undertegner, og mellommannen synes ikke i bilregisteret. Hensikten er å putte fortjeneste rett i lomma, uten å betale skatt.  I mellomtiden står bilen registrert på deg og din forsikring. Det er kanskje overflødig å nevne at ”åpen salgsmelding” frarådes på det sterkeste.

I dag er det mulig å melde salgsmelding via vegvesenets sider ved å logge inn med bank-id.

ÅRSAVGIFT

Årsavgiften slik vi har kjent den er nå faset ut. Men vær oppmerksom på at det likevel kan være ubetalte årsavgifter for tidligere år.  Da vil du ikke få registrert bilen før avgiften er betalt.

Men årsavgiften er ikke borte.  Den har skiftet navn til Trafikkforsikringsavgift (TFA)

og blir nå innkrevet via forsikringsselskapene. En stor fordel er at avgiften heretter følger eier og ikke bilen.

OMREGISTRERINGSAVGIFT

Eller populært kalt registreringsavgift eller regavgift. Denne avgiften trenger du ikke som selger å tenke på.  Omregistreringsavgift påløper først når bilen selges til ny eier og den skal registreres på vedkommende. Og det ordner vi.

HEFTELSER / SALGSPANT

Kanskje du lånte til å kjøpe bil. Da ville sikkert lånegiver ha sikkerhet i bilen, og det ble registrert salgspant i Løsøreregisteret i Brønnøysund.  Da blir det en ekstra utfordring å selge bilen privat. Selger du bilen til Østfold Bil vil vi innbetale restbeløpet til banken/ finansieringsselskapet – på stedet. Du får bankkvittering, og så er den saken ute av verden.

TEKNISK TILSTAND / ANSVAR

Et godt råd er å opplyse kjøper om alle tekniske mangler av betydning som du vet om. Ta det med i kontrakten. Mange har likevel opplevd ubehageligheter etter å ha solgt bil privat fordi kjøper har fått problemer med alvorlige feil og kostbare reparasjoner. Når det har gått noen uker eller måneder er det ikke lett som privat selger å ta stilling til hvorfor motoren eller gearkassen havarerte. Var det feil på den da du solgte den, eller har ny eier forårsaket skaden ved feil bruk eller manglende vedlikehold?  Mange har faktisk i slike tilfeller blitt dømt til å betale tilbake store deler av kjøpesummen.

Du har selvfølgelig ikke lov til å lure kjøperen, enten du skal selge bil privat, eller om kjøper er profesjonell biloppkjøper.

Velger du å selge til Østfold Bil overtar vi alt ansvar overfor ny eier, og du er ferdig med saken, og du gjør et trygt bilsalg.

AVREGISTRERING VED LEVERING

Østfold Bil bruker Autoreg. D.v.s. at vi har Vegvesenets tillatelse til å avregistrere og omregistrere biler selv.  Vi avregistrerer og overfører bilen til Østfold Bil.  Dette skjer online på stedet, og du får Vegvesenets bekreftelse skriftlig – på stedet. På denne måten er du sikret mot fremtidige krav som fotoboksbøter, parkeringsbøter, bompenger og andre ubehageligheter.

ANNONSERES UTEN SKILTNUMMER

I senere tid har vi hørt om noen luringer som kjører rundt med falske skilter. Man har ganske enkelt funnet en tilsvarende bil som sin egen i en nettannonse, med samme farge etc. Husk at en nettannonse i Norge kan ses hvor som helst i verden. Så har vedkommende fått laget falske skilter med samme nummer som den annonserte bilen. Så kjører man rundt og pådrar seg fotoboksbøter, parkeringsbøter og bompenger. Og den uheldige eieren av bilen med de ekte skiltene får alt sammen. Av hensyn til både tidligere eier og ny eier annonseres alle biler hos oss uten opplysninger om registreringsnummer.

BILER ØNSKES KJØPT

Østfold Bil kjøper biler over det meste av det sørlige Østlandet.

Les mer her: https://www.ostfoldbil.no/selge-bil

Nyttige linker:

Sjekk om det er registrert heftelser i bilen:

http://w2.brreg.no/motorvogn/index.jsp

Her kan du sjekke kjøretøyopplysninger hos Statens Vegvesen, når bilen skal til eu-kontroll, og tidligere innrapportert kilometerstand m.m:

https://www.vegvesen.no/Kjoretoy/Kjop+og+salg/Kj%C3%B8ret%C3%B8yopplysninger

Her kan du sjekke om det er ubetalt årsavgift fra tidligere år på bilen:

https://www.skatteetaten.no/no/Person/bil-og-andre-kjoretoy/arsavgift/sjekk-betalingsstatus/sjekk-betalt-arsavgift/

Omregistreringsavgift 2019:

https://www.skatteetaten.no/person/avgifter/bil/eierskifte/

EU-kontroll, eller “Periodisk kjøretøy kontroll” (PKK)
Fra 8. februar blir det nye regler vedr. frister for eu-kontroller.  Les mer hos Statens vegvesen:
 

Bilsalg uten kluss:

https://www.ostfoldbil.no/selge-bil

Østfold Bil

Stig Sivertsen
Bilsalg siden 1986
Nytt og brukt

Østfold Bil
– siden 2006

I samarbeid med

Knivsøveien 16
1788 Halden
(Sørlifeltet i Halden)