Nyttige tips når du skal selge bilen din

Mange kvier seg for å selge bil privat.  Det kan være gode grunner til det, men i de fleste tilfeller går det helt fint. Det er imidlertid noen feller man bør unngå. Det tryggeste vil alltid være å forholde seg til en seriøs bruktbilforhandler.

Hvem har vel ikke hørt historier om folk som har fått problemer og ubehageligheter etter å ha solgt bilen sin, privat eller til useriøse bilforhandlere.

Det er kjedelig å erfare at kjøperen ikke omregistrerer bilen men kjører med den med ditt vognkort og kanskje også din forsikring.  I mange tilfeller selges også bilen til tredjemann – fremdeles registrert i tidligere eiers navn. Noen har fått tilsendt fartsbøter, parkeringsbøter, og bompengekrav etc. som ny eier har pådratt seg.

BANK-ID

La aldri kjøperen reise av gårde med bilen uten at eierskifte er gjennomført/ fullført i vegvesenets bilregister.  Statens Vegvesen har innført nye rutiner vedr. eierskifte.  Primært signeres nå eierskifte ved hjelp av Bank ID.  Dersom ikke både kjøper og selger har Bank ID må begge møte på trafikkstasjonen samtidig for å legitimere seg.  Ved salg til seriøse bilforhandlere trenger du ikke møte på trafikkstasjonen.

På internett kan man ofte se biler som står til salgs med skiltene på, fremdeles registrert på tidligere eier. I andre tilfeller er det avskiltingsbegjæring på bilen som følge av manglende omregistrering, manglende forsikring e.l.

Enkelte driver forretning med kjøp og salg av biler uten engang å ha prøveskilter (røde årsprøvekjennemerker). De lar heller kjøperne prøve bilene med originalskiltene, til tross for at det ikke er forsikring på bilen. Hva om du skulle komme ut for et uhell med en slik bil under prøvekjøring?

Seriøse bilforretninger har prøveskilter med forsikring.

Under ”Bil ønskes kjøpt” finner man ofte telefonnummer som er ”reservert mot nummeropplysning”. Jeg anbefaler å kontakte biloppkjøpere som står frem med fullt navn.

HUSK Å SI OPP BOMPENGEAVTALEN

Uansett hvem du selger bilen til: Husk å avbestille din avtale med bompengeselskapet.  Det er ikke tilstrekkelig å fjerne brikken i frontruta.   Hvis avtalen ikke blir oppsagt risikerer du å motta faktura for neste eiers passeringer.  Utrolig men sant.

TRAFIKKFORSIKRINGSAVGIFT / ÅRSAVGIFT

NYTT I 2021: Avgift også på el-biler

Årsavgiften slik vi har kjent den er borte.  Nå har vi en «dagavgift» som går under navnet Trafikkforsikringsavgift (TFA).  Denne avgiften blir nå innkrevet via forsikringsselskapene. En stor fordel er at avgiften nå følger eier og ikke bilen.  Har du en bil du bruker bare deler av året?  F.eks en «sommerbil».  Da har du mulighet til å redusere avgiften.  Dersom bilen avskiltes deler av året betaler du ikke avgift for den tiden skiltene er innlevert. Men vær obs på at Statens vegvesen makulerer skiltene hvis det går over 6 måneder.

Avgiften for året 2021 er iflg regjeringen.no:

Bensin-, og dieselbiler med fabrikkmontert partikkelfilter: kr 8,40/ dag  (kr 3.066,-/år).

Dieselbiler uten fabrikkmontert partikkelfilter: kr 9,80 /dag (kr 3.577,-/år).

Nytt i år er at også el-biler må betale avgift, dog noe mindre: Kr 5,85/ dag (kr 2.135,-/år)

Motorsykler: Kr 5,85/ dag (kr 2.135,-/år)

Traktorer, mopeder mv.: 1,36/ dag, (kr 496,-/år)

OMREGISTRERINGSAVGIFT

Eller populært kalt registreringsavgift eller regavgift. Denne avgiften trenger du ikke som selger å tenke på.  Omregistreringsavgift påløper først når bilen selges til ny eier og den skal registreres på vedkommende. Og det ordner vi.

HEFTELSER / SALGSPANT

Kanskje du lånte penger til å kjøpe bil. Da ville sikkert lånegiver ha sikkerhet i bilen, og det ble registrert salgspant i Løsøreregisteret i Brønnøysund.  Da blir det en ekstra utfordring å selge bilen privat.

Selger du bilen til Østfold Bil vil vi innbetale restbeløpet til banken/ finansieringsselskapet – på stedet. Du får bankkvittering, og så er den saken ute av verden.

TEKNISK TILSTAND / ANSVAR

Et godt råd er å opplyse kjøper om alle tekniske mangler av betydning som du vet om. Ta det med i kontrakten. Mange har likevel opplevd ubehageligheter etter å ha solgt bil privat fordi kjøper har fått problemer med alvorlige feil og kostbare reparasjoner. Når det har gått noen uker eller måneder er det ikke lett som privat selger å ta stilling til hvorfor motoren eller girkassen havarerte. Var det feil på den da du solgte den, eller har ny eier forårsaket skaden ved feil bruk eller manglende vedlikehold?  Forbrukerkjøpslovens §15 tar utgangspunkt i hva kjøper «har grunn til å forvente».

Mange har faktisk i slike tilfeller blitt dømt til å betale tilbake store deler av kjøpesummen.

Velger du å selge til Østfold Bil overtar vi alt ansvar overfor ny eier, og du er ferdig med saken, og du gjør et trygt bilsalg.

AVREGISTRERING VED LEVERING

Østfold Bil bruker Statens vegvesens «Autosys kjøretøy Bransjeløsning». D.v.s. at vi har Vegvesenets tillatelse til å avregistrere og omregistrere biler selv.  Kjøper vi din bil blir den avregistrert og overført til Østfold Bil.  Dette skjer online på stedet, og du får Vegvesenets bekreftelse – på stedet. På denne måten er du sikret mot fremtidige krav som fotoboksbøter, parkeringsbøter, bompenger og andre ubehageligheter.  Men hvis du har bompengeavtale må du huske å si opp avtalen.

ANNONSERING / SKILTNUMMER

Østfold Bil har så lenge det var mulig valgt å annonsere alle biler uten registreringsnummer.  Dette var primært av hensyn til tidligere eier, for å unngå at du skulle få uønskede henvendelser, og i verste fall for å sikre oss mot forfalskning av skilter.   Dette er nå dessverre ikke lenger mulig på Finn.no, ettersom de nå krever at skiltnummeret publiseres.  Vi synes dette er beklagelig, men dessverre er Finn.no enn så lenge en så dominerende aktør i markedet for bilannonsering at det er vanskelig å komme utenom.

BILER ØNSKES KJØPT

Østfold Bil kjøper biler over det meste av det sørlige Østlandet.

Les mer her: https://www.ostfoldbil.no/selge-bil

 

 

NYTTIGE LINKER:

ER DET REGISTRERT HEFTELSER I BILEN?

http://w2.brreg.no/motorvogn/index.jsp

KJØRETØYOPPLYSNINGER/ NESTE EU-KONTROLL / INNRAPPORTERT KM-STAND/ EIERHISTORIKK:

Du kan sjekke bilens innrapporterte kilometerstand fra bl.a. eu-kontroller, og du kan se hele eierhistorikken hos Statens vegvesen, men da må du logge inn med bank-id eller bank-id på telefon.

Husk: Nå kan du ta eu-kontroll når som helst, uten å vente på neste «kontrollperiode/ kontrollfrist.  Det betyr også at du ikke lenger kan se på registreringsår og skiltnummer når en bil skal inn til neste eu-kontroll.  Fristen må sjekkes hos Statens vegvesen:

https://www.vegvesen.no/Kjoretoy/Kjop+og+salg/Kjøretøyopplysninger

EU-KONTROLL, ELLER «PERIODISK KJØRETØYKONTROLL» (PKK)

  1. februar 2019 ble det innført nye regler vedr. frister for eu-kontroller. Les mer hos Statens vegvesen:

https://www.vegvesen.no/kjoretoy/Eie+og+vedlikeholde/EU-kontroll/Regelverk

OMREGISTRERINGSAVGIFT FOR:

https://www.skatteetaten.no/person/avgifter/bil/eierskifte/

TRAFIKKFORSIKRINGSAVGIFT (HAR ERSTATTET ÅRSAVGIFT)

Beregnes for hver dag bilen er påregistrert og kreves inn av forsikringsselskapene.  Se satsene hos Trafikkforsikringsforeningen:

https://www.tff.no/informasjon/trafikkforsikringsavgift/

DAGBØTER FOR MANGLENDE FORSIKRING:

Å kjøre bil uten ansvarsforsikring er å gamble med millionbeløp!  At du vil få et gebyr på kr 150,-/ dag (kr 4500,-/mnd) er småpenger i forhold til den virkelig store katastrofen: En ulykke med f.eks. personskader

Les mer hos Trafikkforsikringsforeningen.  Her kan du også logge inn med Bank ID og sjekke at din bil er forsikret:

https://www.tff.no/

BILSALG UTEN KLUSS:

https://www.ostfoldbil.no/selge-bil

Østfold Bil

Stig Sivertsen
Bilsalg siden 1986
Nytt og brukt

Østfold Bil
– siden 2006

I samarbeid med

Knivsøveien 16
1788 Halden
(Sørlifeltet i Halden)